måndag 21 mars 2011

Mat för barn

Här hittade jag lite roliga tips för att få barn att äta lite bättre

Vissa äter allt, andra har svårt att sitta stilla. Ena veckan har du en proteinjägare vid bordet, nästa en vegan. Oavsett hur barnen dina barn beter sig kring maten kan det vara roligt att bjuda på något som är lite annorlunda.

Färg
När du gör pannkakor eller plättar, dela smeten i två delar. Blanda finrivna morötter i den ena delen och hackad spenat i den andra. Vips har du plättar i härligt grönt och orange.

Karamellfärg ska inte underskattas. Små prinsar och prinsessor har ofta inget problem med att äta grönt ris eller rosa spaghetti och potatismos.

Mannagrynsgröt går också att färga med några droppar karamellfärg. Rolig mat för barn, morötter som färgar.En näve frusna hallon och några droppar rött, eller gröna druvor och en skvätt grönt gör kranvatten till läcker drömdricka.

Saffran, gurkmeja och rödbetor går också att använda om du vill färga till exempel potatis, ris eller pasta.

Form
Med några tandpetare kan du bygga lockande torn till dina hungriga små älsklingar. Ta det du har hemma och sätt på en tandpetare. Det mesta funkar: köttbullar, skinka, ägg, paprika, gurka, tomat, morötter, potatis. Med en bit bröd i botten och en vindruva eller oliv på toppen blir det riktig kalasmat.

Lägg inte undan pepparkaksformerna bara för att julen är över. Att servera mat i form av hjärtan, grisar och gubbar brukar gå hem. Formarna går att använda till det mesta som är platt, till exempel blodpudding, hemgjorda fiskpinnar, falukorv, rökt lax, pannkakor och smörgåsar. Pepparkaksformar finns numera även i form av giraffer, elefanter och krokodiler och den pyssliga kan säkert trolla fram andra konstverk med hjälp av sax eller kniv.

Gör matgubbar. En stor platt köttfärsbiff blir mage, en potatis är huvud, morötter blir armar och ben. Eller: forma ris till en kropp, en morotsslant blir huvud och rivna morötter tjusigt hår. Armar och ben kan göras av korvar. Här finns inga gränser – det går att skapa en gubbe, hund eller ett träd av nästan vad som helst.

Litet är bäst
Stora matberg kan få tuggorna att växa i munnen, men lite mat på tallriken ökar ofta aptiten. Att få tömma sin tallrik och be om mer känns bra.

Minimat verkar också uppskattas. Gör egna små bollar av kött-, kyckling- eller fiskfärs. Gör minifiskpinnar av lax och leta efter minimakaroner i roliga former i affärerna. Ärtor och majskorn kan man sitta och pilla med medan man väntar på att maten är färdig – de får gärna vara frysta.

Fredagsmys
Låt barnen bjuda in dig på finmiddag i sitt rum. Förslag på meny: gurk- och morotsstavar att dippa, minismörgåsar med pålägg som alla gillar, köttbullar och prinskorvar på tandpetare och vindruvor, melon och nötter i små skålar. Vid lyxmys rekommenderas kex med ost och kallskuret och något gott att dricka till för de vuxna. Men det är också ett perfekt tillfälle att äta upp de rester som samlats i kylen under veckan. I en söt skål eller upplagt på ett dekorerat fat kan även gårdagens pyttipanna få nytt liv.

Låt barnen hjälpa till att lägga upp i skålar och duka fint. Tänd ljus, sätt på skön musik och njut tillsammans av att helgen har börjat.

Av: Anna Kleinwichs

1 kommentar:

  1. Jättebra tips! Ja matfrågan är en ständig kamp och nu börjar Lovisa bli så pass gammal att hon börjar bli bättre på att äta det jag lagar. Kommer ihåg att vi hade en period då hon levde på Makaroner och Majs. Men det gick det me :-)
    Ha en bra dag!
    Kram Fia

    SvaraRadera